- Exerciţiu (cel puţin) săptămânal de a face ideile să vorbească -

marți, 26 aprilie 2011

Indicii - oportunitatea "manifestaţiei"

Pd a reuşit să ne convingă:
a) bunăstarea individuală nu poate fi corelată cu performanţa politicienilor decât prin... exprimarea votului(sigur că "ar trebui" să fie corelată continuu, cu o tărie variabilă dar fără discontinuităţi dramatice, dar nu "este", se vede cu ochiul liber că puterea minte, că se fură, că nu e "ca în occident" unde cutumele ce privesc reputaţia şi onoarea sunt la fel de puternice ca şi legile...)
b) ne consideră proşti şi/sau putrezi (dependenţi de stat, şmecheri-ciorditori, leneşi-delăsători...)
Noi nu ne vedem astfel pentru că ştim cum ne chinuim zi de zi. Puţini dintre noi au ocazia sau curajul să-şi strige dezacordul, individual.

Pentru majoritatea covârşitoare a cetăţenilor români atitudinea politică proprie nu mai are legătură cu primul etaj al "piramidei nevoilor a lui Maslow". Îţi asiguri traiul "decurcându-te pe cont propriu" (în toate accepţiunile expresiei - funcţie de caz).
Care este cel mai "puternic etaj" cu care se corelează totuşi "atitudinea politică proprie"? - IDENTITATEA.
Respectul de sine. Onoarea conducătorilor care trebuie să fie însoţită de respectul autentic pentru conduşi...
Asta e adevărat numai "între alegeri", evident... Cu 3-6 luni înaintea alegerilor începe să nu mai fie adevărat, mare prostie ar fi să se programeze mitinguri în acea perioadă (atunci când oamenii nu mai pot da un sens decisiv hotărârii individuale de a-şi manifesta public atitudinea... Nu mai e nici o legătură între foame şi dorinţa de a manifesta, pd ne-a convins: numai votul contează sau nici măcar votul!)
Acum - vrem să batem din picior, vrem respect şi vrem să pretindem onoarea conducătorilor! Trebuie numai să ne cheme o FORŢĂ CREDIBILĂ (cum ar fi întregul PNL în frunte cu Antonescu) nu un om sau o forţă cu imagine îndoielnică (cum au căpătat... sindicatele). Să nu ne fie frică - pentru că ieşim împreună cu puterea de mâine, să nu ezităm - pentru că am aşteptat deja prea mult.

Opoziţia e pe cale să rateze o şansă care este în acelaşi timp o DATORIE a leadership-ului: construirea încrederii în sine şi construirea unei VIZIUNI despre viitor.
Un "miting al demnităţii şi onoarei" ar strânge copleşitor de mulţi oameni pentru că răspunde unei nevoi reale, nesaturate, pentru că nu poate fi "contracarat prin manipulare"...

Un indiciu de ultimă oră: "momentul artistic" câştigător la "Românii au talent" - http://www.ziuaveche.ro/magazin-2/life/sunt-roman-pe-ritmuri-de-hip-hop-in-finala-romanii-au-talent-video-31414.html
Ce foame ascunsă de "demnitate recunoscută şi afirmată" zace în noi! Nu am altă explicaţie pentru votul popular... Este un simplu indiciu - nu s-au trimis foarte multe voturi...
Notă: N-am avut încotro, a trebuit să urmăresc finala concursului, în familie (...).


Alte indicii: explicaţiile ne-solicitate pe care le dau pensionarii, profesorii, o parte din doctori, atunci când li se pun întrebări directe (la tv sau pe stradă - încercaţi şi dumneavoastră să intraţi în vorbă cu necunoscuţi!); răspunsul nespecific, anormal de puternic, de revoltă agresivă, pe care-l dau grupurile mici şi medii de oameni la presiune externă; demnitatea tăcută cu care oamenii epuizează lună de lună ultimele rezerve pentru cei apropiaţi lor aproape fără să le facă reproşuri "că au luat creditul"; evadarea tinerilor prin alcool şi "plante"; apetitul pentru "modele umane" a tuturor vârstelor, apetit canalizat stupid către momente picante cu personaje mondene; îndârjirea puţinilor băsişti care au mai rămas de a-şi justifica eşecele...)

Din păcate inerţia organizatorică e mare şi sfârşitul perioadei de oportunitate (dec.2010 - vara lui 2011) este aproape... Fără o iniţiativă hotărâtă şi... rapidă - pd poate chiar să construiască o apărare f eficientă în numai 2-3 săptămâni (până şi mie îmi trec 2 scenarii printre urechi...)
Ce greşeală elementară ar fi să nu se acţioneze acum "pentru că urmează congresul pd"!... Pot exista alte motive (ştiu că nu ştiu culisele "vieţii politice") dar acesta NU este un motiv! Indiferent care e "varianta optimă pentru noi", presiunea străzii nu poate înclina balanţa lor internă în mod hotărâtor - dar poate să le consume accelerat resursele! Nu e evident?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile vor fi afişate numai după moderarea lor.