- Exerciţiu (cel puţin) săptămânal de a face ideile să vorbească -

marți, 11 ianuarie 2011

Albă ca zăpada şi înnălbirea cu clor

Rezumat: Degeaba albeşti rochia dacă lenjeria pute, aşa că arzi ochii şi nasurile cu clor.
Scenaristică alternativă....
Tactica pd este pragmatică, vizează preponderent obiective pe termen scurt, este complexă dar monotonă, deci previzibilă. Este foarte elaborată şi amănunţită în domeniile imaginii şi manipulării - ceea ce determină vulnerabilitatea lor în situaţii neaşteptate. 
O interpelare parlamentară (foarte delicat şi precaut formulată dar exprimată ferm - pentru a dezamorsa orice deturnare în scopuri contrare) asupra activităţilor serviciilor secrete nu are de ce să strice, dacă e făcută ACUM. Mai mult, ar putea fi o acţiune preventivă puternică din punct de vedere politic.
1. Anticipări pe termen scurt. "Justiţiarul jucător" - val de arestări şi manipulări propagandistice - este o evoluţie previzibilă şi singura ieşire ofensivă posibilă în primele luni ale anului pentru "supra-şeful guvernului". A câştigat "justiţiar", a dezamăgit, cea mai bună mişcare ar fi să "confirme", să iasă-n întâmpinarea frustrărilor boborului. Are nevoie de asta ca să manevreze în voie congresul pd-ului... Să atingă acel prag de la care EL să fie cel care arată cum se desparte binele de rău în pd, s-o ia de mânuţă pe "albă ca zăpada"... Nu are cum să-şi crească (sic) credibilitatea deci trebuie să arunce cu "clor şi alte substanţe iritante" pe hăinuţele progeniturii, s-o albească măcar pe dinafară şi să coboare acuitatea simţurilor boborului.
Reţeta e simplă: foloseşte O PARTE a informaţiilor stocate şi neutilizate, trădează câţiva acoliţi pe care-i aruncă în gura presei, întărâtă procuratura asupra găinarilor cerând numai cantitate (în dispreţul calităţii instrumentării cazurilor) şi simultan coordonează împroşcarea adversarilor cu minciuni construite atent.
Această campanie pare să fi început deja în decembrie 2010 (cât s-a văzut în mass-media) este într-un crescendo lent (cu toate că este sfârşit-început de an!). Poate fi pigmentată oricând cu o ieşire publică zgomotoasă sau chiar cu o iniţiativă legislativă privind controlul averilor... (de curând s-a "oferit" iarăşi o bonificaţie de 1% personalului de control... Meschin, pentru ca nu cumva corupţia să dispară!... DE CE NU LE OFERIŢI 50%, DE CE NU ÎNLĂTURAŢI CAUZELE??? http://boicualin.blogspot.com/2010/11/neutralizarea-marii-coruptii-si.html )
Îndrăznesc să le sugerez parlamentarilor opoziţiei să ceară ACUM de la tribuna Parlamentului un raport al serviciilor secrete privind numărul cazurilor de corupţie pe care le monitorizează, stadiile acestor cercetări şi tipologia faptelor constatate, sau alte informaţii care nu "periclitează" ceva... Să ceară socoteală pentru diferenţa dintre creşterea cheltuielilor cu "serviciile" şi lipsa rezultatelor vizibile (foarte delicat şi precaut formulat dar exprimat ferm - pentru a dezamorsa orice deturnare în scopuri contrare)...

Reacţia la alianţa PNL-PC nu vizează în primul rând marea masă a electoratului. Este necesară pe alte 2 planuri, în primul rând în cel al menţinerii controlului asupra propriului aparat de partid, asupra fanaticilor şi chiar pentru extinderea numărului membrilor de rând "Martorii lui Băsescu" (formulare genială preluată de la Bogdan Duca http://romanianneocon.wordpress.com/2011/01/09/alianta-de-centru-dreapta-si-demnitatea-domnului-tismaneanu/ ) Al 2-lea plan este cel al credibilităţii în faţa grupului larg de interese politico economice din "umbră"... Reacţia se vrea o demonstraţie de forţă dar se apropie de limitele ridicolului. Ar putea fi încurajată, "stârnită"!... (Desigur, această reacţie are şi o funcţie de tatonare, de estimare a succesului...)
2. Anticipări pe termen mediu. Este de aşteptat să repete marea revenire "justiţiarul jucător", folosind ca declanşator şi liant emoţional aceeaşi păcăleală a justiţiarismului ÎNAINTEA ALEGERILOR.
Pare evident că deţin resursele pentru o relaxare simultană, cât de mică, a poverii zilnice pe care o duce "votantul de rând". Pentru că nu au nevoie de o majoritate efectivă, este suficient să dezorienteze iar electoratul (să provoace absenteismul) şi să convingă un număr decisiv de idioţi (din născare), creduli (interesaţi ori fără "inteligenţă emoţională") şi proşti (ne-informaţi, o majoritate...) - ceea ce am numit "bobor". Restul voturilor se poate fura (ori fabrica).
Este deci interesant de urmărit forţa promovării "justiţiarului jucător" - poate fi un semn clinic al apropierii alegerilor anticipate dacă "termenul mediu" se transformă în "termen scurt"...

Nici un "cetăţean obişnuit" nu monitorizează condamnările, nici măcar arestările, dar poate fi "convins" cu 1-2 arestări din 2 în 2 zile, timp de 2-3 luni... chiar dacă rata condamnărilor e minusculă!...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile vor fi afişate numai după moderarea lor.